Allehånde hel 60 g Diverse krydderier Madkurven.dk
Allehånde hel 60 g
15,00 kr. Tilføj til kurv

Allehånde hel 60 g

15,00 kr.

Allehånde er et krydderi, som i smag og duft minder om andre krydderier som kardemomme, kanel, nellike, muskat og ingefær. Krydderiet forbindes med mange af julens traditionelle retter.

10 på lager

Hvad er allehånde?

Allehånde er et krydderi, som i smag og duft minder om andre krydderier som kardemomme, kanel, nellike, muskat og ingefær. Deraf navnet allehånde på dansk. På engelsk hedder allspice.

Ud fra navnet kunne man tro, at det er en blandingskrydderi, men det er det ikke. Det er derimod frugter (bær) fra et stort stedsegrønt træ, som kan blive 10-15 meter højt.

Det stammer fra De Caribiske Øer og fra Centralamerika, blandt andet Mexico. Den største producent er Jamaica, hvor klimaet er særdeles velegnet til at dyrke allehånde med en fin og aromatisk smag. Et andet navn er piement eller pimento: Krydderiet kom til Europa i 1500-tallet, efter at Columbus og de spanske ekspeditioner hjembragte krydderiet til Spanien. Her troede man, at det var en slags peber, fordi bærrene ligner peberkorn, i Spanien og andre steder i verden kaldes allehånde for piement eller pimento, som kommer af det spanske navn for sort peber, pimienta.

Ingredienser:

  • Umodne frugter fra planten pimenta officinalis fra Guatemala.

Anvendelse

Det er et krydderi, der fremhæver smagen af de andre krydderier, som det anvendes sammen med. Det kan fx være kanel, nelliker, ingefær eller koriander. Krydderiet forbindes med mange af julens traditionelle retter. På julefrokostbordet kan marinerede sild, medister, sylte, leverpostej, rullepølse og frikadeller være krydret med allehånde. Desuden er der ofte allehånde i krydret bagværk som brunkager, ingefærkager, de engelske julekager samt Christmas Pudding.

Opbevaring

Opbevar krydderiet der, hvor du opbevarer dine krydderier. Gerne mørkt og tørt.