Hvad er carambole?
Carambole kaldes også for stjernefrugt, fordi dens skiver ligner stjerner, når man skærer frugten på tværs. Oprindeligt stammer frugten fra Sydøstasien/ Malaysia; men findes idag overalt i troperne. I naturen kan det stedsegrønne træ nå en højde af 15 meter, men i plantager holdes træet nede i højden for at lette arbejdet med at plukke frugterne.
Carambole har et skinnende og lidt voksagtigt skind, der er grønt på umodne frugter og gult på modne. Når den er helt moden, bliver spidserne af kanterne brune og den dufter aromatisk som tegn på modning. Frugtkødet er gult og saftigt og lidt sprødt med enkelte frø i. Der findes 2 varianter: en sød og en syrlig. Det kan være svært at se forskel; men generelt har den syrlige type smalle ribber, mens den søde type har tykke ribber.
Den indeholder et højt indhold af A-vitaminet; beta-caroten, C-vitamin samt mineralerne magnesium, jern, fosfor og calsium.
VIGTIGT: Nyrepatienter kan ikke tåle denne frugt, selv i små mængder. Men hvis du er sund og rask, er der ingen grund til bekymring.
Anvendelse
Spis skiver af carambole rå; frugtkødet er frisk syrligt og meget saftigt. Tilfør dine salater friskhed og sødme med skiver af stjernefrugt. Lav kompot eller marmelade. Du kan også med fordel anvende frugten i bagværk, da den tilføjer en dejlig syre til kager.
Den kan bruges som alle andre eksotiske frugter.
Opbevaring
Stjernefrugt har kort holdbarhed og bør spises, så snart længderibbene bliver brune i kanten og frugten skifter farve fra lysegrøn til gylden – da er frugten moden.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.