Dild  i bdt store 1 bdt ITA Krydderurter, skud og spirer Madkurven.dk
Dild i bdt store 1 bdt ITA
45,00 kr. Tilføj til kurv

Dild i bdt store 1 bdt ITA

45,00 kr.

Dild er en utrolig populær krydderurt med rigtig mange anvendelses muligheder. Dild har en frisk aromatisk duft og pikant krydret smag, som passer fantastisk sammen med fisk og skaldyr.

Du kan se flere varer under krydderurter ved at klikke her

Hvad er dild?

Dild er en etårig plante, der er i familie med fennikel og persille. Både dildplantens blade, blomster og frø anvendes til madlavning.

Den stammer oprindeligt fra det sydlige Asien og er en etårig urt fra skærmfamilien. Den blev oprindelig dyrket i klosterhaver som læge- og køkkenurt. Herfra bredte den sig til Europa. I dag anvendes dild først og fremmest i Nord-, Mellem- og Østeuropa. Ordet dild kommer af ordet dylla, der betyder at lulle i søvn. Dild siges nemlig at have beroligende egenskaber.

Det er urtens unge blade man bruger. Den har sin karakteristiske smag fra dildolier og er rig på A- og C-vitamin, jern, kalcium og kalium, betacarotener og andre antioxidanter.

Dild har en frisk og aromatisk duft, og smagen er pikant krydret.

Anvendelse

Pynt/tilbehør til nye kartofler og fiskeretter. I kolde saucer, dressinger og i grønsagsretter. En dansk tradition er at servere de første nye kartofler med en smørklat og masser af dild som det grønne drys. Frisk dild bruges som pynt på smørrebrød og udover nye kartofler er den obligatorisk til gravad laks. Denanvendes især i fiske- og kartoffelretter, men også i agurkesalat, kryddersmør, saucer, retter med bønner, tomater, gulerødder og i salater og dressinger. Skærmdild anvendes som krydderi i lagen ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar. Desuden anvendes blomsterskærmene i dildeddike og snapse. Dildfrø kan knuses og bruges som krydderi i saucer og supper.

Opbevaring

Bladdild kan fryses. Skyl først stænglerne med dildblade, tør dem og rib bladene af. Kom bladene i en frysepose, som fryses ned. Dilden anvendes direkte fra fryseren, hvor den knuses og kommes i retten.

I køleskabet i en plastpose- eller bøtte er holdbarheden 3-4 dage.