Hvad er litchi?
Litchi, også kaldet kærlighedsfrugt, er en lille stenfrugt på ca. 3-4 cm. Den stammer fra Østen, og er i familie med longan og rambutan. Den er på størrelse med en valnød. Den modne frugt er rødlig og ru og med små knopper på overfladen, men den bliver dog hurtig brunlig efter plukningen. Skrællen er hård og læderagtig, men nem at pille af. Frugtkødet, som er hvidt og saftigt/geleagtig, er meget rig på C-vitamin, hvorimod kernen absolut ikke bør spises, da den kan være giftig.
Litchi stammer oprindeligt fra Kina, hvor man har dyrket dem i flere tusinde år. Litchitræerne vokser i de stedsegrønne regnskove i Sydøstasien, herunder det sydøstligste Kina. Historien fortæller, at en kinesisk kejser var så glad for sin hofdame, at han plantede et duftende litchitræ for at behage hendes fine næse. Derfor kaldes litchi også for kærlighedsfrugt. Ud over Kina dyrkes litchi i vore dage i blandt andet Taiwan, Indien, Asien, Australien, Israel, USA, Sydafrika, Madagaskar og Mauritius.
Smagen er sød, syrlig og aromatisk. Den minder om jordbær, roser og muskat.
Litchi er desuden meget rig på C-vitamin. Desuden indeholder den E-vitamin, folinsyre og niacin (B3-vitamin).
Anvendelse
Frugten kan spises, som den er, til mellemmåltider og til is, ost, i frugtsalater og andre desserter. Den er også velegnet til at fjerne den brændende smag fra stærke krydderier, når den spises til ris-, kød- og fiskeretter. Og i cocktails er den flot som pyntebær.
Opbevaring
Litchi kan opbevares på køkkenbordet ved stuetemperatur, hvor frugten kan holde sig i et par dage. Opbevaring i køleskab forlænger frugtens holdbarhed. Du skal dog være opmærksom på, at litchi kan få køleskader hvis den opbevares for koldt. Frugten kan fryses med og uden skal.