Løvstikke frisk 1 bdt ISR Krydderurter, skud og spirer Madkurven.dk
Løvstikke frisk 1 bdt ISR
26,00 kr. Tilføj til kurv

Løvstikke frisk 1 bdt ISR

26,00 kr.

Løvstikke har særpræget lugt og smag. Bruges til supper, stuvning, marinader og kogte nye kartofler.

Du kan se flere varer under krydderurter ved at klikke her

Hvad er løvstikke?

Planten indeholder en flygtig olie, der dufter som selleri. Roden har en skarp og sødlig smag. Løvstikke smager af selleri, porre, persillerod og timian og kan nærmest udgøre en suppevisk alene. Den kaldes derfor også bouillonurt eller maggiurt. Løvstikke bevarer sin kraftige smag efter kogning. Smagen er ret gennemtrængende, så løvstikke skal bruges med måde, men en stilk i kartoffelvandet eller kogevandet til kødbollerne giver en god smag. Også i stegefedtstoffet på en pande til frikadeller kan et par blade give en pikant smag.

Løvstikke stammer fra Middelhavslandene og er, som så mange andre urter, blevet bragt til de øvrige europæiske lande af romerne.

Indeholder C-vitamin og en række mineraler.

Anvendelse

Herhjemme er det mest bladene, som anvendes i madlavningen. Brug bladene som suppevisk, i kartoffelvandet, stuvninger og andre varme retter. Smagen bevares efter kogning. I Italien anvendes frøene til at krydre kartoffel-, kål- og vildtretter. Roden kan skrælles og bruges som en grøntsag. I England stikker man de unge skud som asparges og kandiserer dem. Løvstikke kan tilsættes marinader, stuvninger og supper. Eller den kan hakkes sammen med persille, purløg og andre grønne krydderurter som grønt drys til kød- og grøntsagsretter. Løvstikke bruges også som krydderi i likørindustrien. I Italien anvendes frøene til at krydre kartoffel-, kål- og vildtretter. Roden kan skrælles og bruges som en grøntsag, den har en skarp og sødlig smag. I England stikker man de unge skud som asparges og kandiserer dem.

Opbevaring

Holdbarhed 2-4 dage i en lufttæt beholder i køleskabet eller i et lille glas med vand i køleskabsdøren.