Hvad er purløg?
Purløg er en klassisk dansk krydderurt. Den smager og dufter som løg, men smagen er mildere end i almindelige løg og hvidløg. Det er den mindste art indenfor løgfamilien. Den får de fineste lyserøde blomster, som også er spiselige og utrolig dekorative i salaten.
Den stammer sandsynligvis fra Italien. Den vokser vildt på fugtige steder i Mellemeuropa og sågar også ved Svaneke på Bornholm. Løget har været dyrket helt tilbage til middelalderen, hvor den blev brugt som lægeurt.
Løget er rig på C-vitamin, A-vitamin (karotin) og B2-vitamin. Den er desuden også rig på kalium, kalcium, fosfor og magnesium.
Anvendelse
Det er bladene, der anvendes som krydderurt i maden. Løget anvendes altid rå. Den egner sig ikke til varmebehandling, da den vil miste noget af smagen. Den klippes med en saks og bruges som grønt drys på smørrebrød, i sandwich, på æggeretter og på røget fisk. Desuden i grønne salater, kartoffelsalater, rygeostsalat og dressinger. Drys dine salater – alle slags – med snittet purløg. Smør en tomatmad og forkæl smagsløgene med mayonnaise og purløg. Dæk æggekagen med et generøst lag, og server til et stykke med røget makrel. Den er god i kolde dressinger, til æggeretter, røget fisk og kød. Anvend i det hele taget urten som en mild form for løg. Dog ikke i varme retter – purløg skal spises utilberedt.
Opbevaring
Afskåren purløg opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Den kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.