Stødt allehånde 70 g Diverse krydderier Madkurven.dk
Stødt allehånde 70 g
15,00 kr. Tilføj til kurv

Stødt allehånde 70 g

15,00 kr.

Stødt allehånde er et krydderi, som i smag og duft minder om andre krydderier som kardemomme, kanel, nellike, muskat og ingefær. Allehånde forbindes med mange af julens traditionelle retter.

22 på lager

Hvad er stødt allehånde?

Stødt allehånde er et krydderi, som i smag og duft minder om andre krydderier som kardemomme, kanel, nellike, muskat og ingefær. Deraf navnet allehånde på dansk. Allehånde på engelsk hedder allspice.

Ud fra navnet kunne man tro, at allehånde er en blandingskrydderi, men det er det ikke. Det er derimod frugter (bær) fra et stort stedsegrønt træ, som kan blive 10-15 meter højt.

Allehånde stammer fra De Caribiske Øer og fra Centralamerika, blandt andet Mexico. Den største producent er Jamaica, hvor klimaet er særdeles velegnet til at dyrke allehånde med en fin og aromatisk smag. Et andet navn for allehånde er piement eller pimento: Allehånde kom til Europa i 1500-tallet, efter at Columbus og de spanske ekspeditioner hjembragte krydderiet til Spanien. Her troede man, at det var en slags peber, fordi bærrene ligner peberkorn, i Spanien og andre steder i verden kaldes allehånde for piement eller pimento, som kommer af det spanske navn for sort peber, pimienta.

Ingredienser:

  • Umodne frugter fra planten pimenta officinalis fra Guatemala.

Anvendelse

Allehånde er et krydderi, der fremhæver smagen af de andre krydderier, som det anvendes sammen med. Det kan fx være kanel, nelliker, ingefær eller koriander. Allehånde forbindes med mange af julens traditionelle retter. På julefrokostbordet kan marinerede sild, medister, sylte, leverpostej, rullepølse og frikadeller være krydret med allehånde. Desuden er der ofte allehånde i krydret bagværk som brunkager, ingefærkager, de engelske julekager samt Christmas Pudding.

Opbevaring

Opbevar stødt allehånde der, hvor du opbevarer dine krydderier. Gerne mørkt og tørt.