Kurv
Fast fragt 69,- / Fri over 500,- / Levering ons- og fredag
Plantebaseret umami

Vejen til plantebaseret Umami

Umami er en grundsmag p√• lige fod med smagene s√łdt, surt, salt og bittert, som man gerne vil have tilstede og balanceret i sine retter. M√•ske kender du den f√łlelse at der bare mangler noget i en ret, men kan ikke helt forklare hvad det “noget” er? Det kunne meget nemt v√¶re umami, da det er en smag som er sv√¶r helt at forklare.

Nogle tror fejlagtigt at umami kun kan opn√•s igennem k√łd. Dette er helt forkert, der findes mange m√•der at tilf√łje plantebaseret umami til dine retter, s√• b√•de veganere og vegetarer kan v√¶re med. Specielt i det asiatiske k√łkken er umami umuligt at undg√•, og her bruges der betydeligt mindre k√łd, end i det skandinaviske k√łkken.

Vi vil fors√łge at tage dig i h√•nden og vise dig vejen til plantebaseret umami.

Hvad er umami?

Mange tror at umami er en krydderi i sig selv, men umami er en af de 5 grundsmage, s√łdt, surt, salt og bittert. Umami er alts√• ikke √©t bestemt krydderi, men umami kan opn√•s igennem forskellige r√•varer, tilberedningsm√•der og sammens√¶tninger. Umami kan overs√¶ttes til, fyldig og velsmagende, men hvad er det egentlig?

Den mere tekniske forklaring på hvordan umami smagen opstår, er når flere forskellige slags syre er repræsenteret i retten. Disse syre er; glutaminsyre, inosinsyre og guanylsyre.

Og, nu t√¶nker du nok at det lyder lidt langh√•ret, men h√¶ng i ūüôā

Hvordan tilf√łjes umami?

Nu til det vigtige, og faktisk ogs√• det letteste. Hvordan tilf√łjes umami til dine retter?

Umami findes naturligt i råvarer som:

Derudover kan man opnå umami smagene igennem formatering af f.eks. kål.

Tomater er i sig selv fyldt med umami, b√•de solt√łrrede tomater, tomatpure og ketchup. Derfor siges det ogs√• at tomater er den bedste ved til plantebaseret umami.